dinsdag 11 september 2012

3 slechte argumenten die je stemgedrag bepalen


Een strijd om de stem van de kiezer is losgebarsten. Buiten wat politici tijdens deze ratrace zeggen, is het even zo interessant om te horen wat kiezers denken. De afgelopen weken heb ik mijn oor te luisteren gelegd, bij de enige vraag die ik stelde: "Waarbij let jij op als jij je stemkeuze maakt?" Vaak hoorde ik interessante meningen. Maar ook dubieuze argumenten. Dit zijn de drie slechtste argumenten die iemands stemgedrag bepaalde. 

1. Ik kijk naar mijn eigen belang
Veel mensen kijken vanuit dit perspectief naar partijprogramma's. Eigenlijk kijk je dan of je je kan verrijken met je stem. Je kiest dan voor méér subsidies voor hetgeen waarvan jij gebruik maakt. Rijd je auto, dan wil je graag dat de wegenbelasting naar beneden gaat. Hoewel iedereen graag rijk(er) wilt worden, is het belangrijk om ook te kijken hoe we tezamen rijker worden, in plaats van ten opzichte van elkaar. Denk na over de consequenties van een stem uit eigen belang. Bijvoorbeeld, hoe beïnvloedt een verlaging in de wegenbelasting het gedrag van andere mensen, en is dat wenselijk? De vraag welke kant jij op wilt met de maatschappij is vaak belangrijker dan het pure eigen belang.


2. Het maakt niet uit op welke partij je stemt. Ze doen toch wat anders dan ze beloven. Het wordt toch altijd een compromis.
Politici zijn er goed in om de schijn te wekken dat ze iets beloven, om het daarna niet waar te maken. Dit verschilt natuurlijk per politicus. Realiseer je altijd dat de partij waarvoor jij kiest, niet alleen kan regeren. In de coalitie moet altijd water bij de wijn worden gedaan. Waar jij voor staat wordt nooit helemaal waargemaakt, omdat mensen die voor een andere partij hebben gestemd iets anders willen. Wel geeft de positie van de partij waarop jij stemt richting. Het maakt dus wel degelijk uit welke volksvertegenwoordiger jij kiest.

3. Wie er ook zit maakt mij niet uit, als ze maar het goede doen.
Het 'goede' is subjectief. De financiële crisis bestrijden door Griekenland uit de problemen te halen, is goed als je pro-Europa bent. Wie uit Europa wilt, zal dit niet het goede vinden. Er bestaat dus niet één iets wat 'het goede' is. Alle politici doen wat zij denken dat het goede is. Ook de politicus die het verste van jouw mening afstaat. Wat zij doen, vinden zij zelf namelijk heel goed. Daarom is het belangrijk om het juist niet af te laten hangen van 'wie er zit', maar juist zelf de richting te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten