dinsdag 11 september 2012

Niet stemmen. Hoe verstandig is dat?

Nog één dag te gaan en dan mogen we stemmen. Maar op wie? Dat blijft voor veel kiesgerechtigden een lastige vraag. De helft van alle Nederlanders heeft weinig tot geen interesse voor in politiek (ref. 1). Toch weerhoudt dat het grootste deel van deze groep niet om wél naar de stembus te gaan (ref. 2). Maar waarom? Wellicht is het een onderbuikgevoel. Maar misschien klinkt het stemrecht ook als een plicht. 

Zo roept iedere partijleider zijn achterban op om naar het stemhokje te gaan, want 'elke stem telt'."Stem 12 september Partij van de Arbeid", besluit Diederik Samson, "Stem VVD" schreeuwt de poster van de liberalen. Je zou bijna geloven dat je naar de stembus móet gaan. Maar niets is minder waar. Het Nederlands stemrecht verplicht je tot helemaal niets.


Natuurlijk is er altijd wel een partij die dichter bij jouw standpunten ligt dan een andere. Maar wie echt geen flauw idee heeft welke partij hem of haar het beste vertegenwoordigt, kan bewust kiezen om niet te stemmen. Daarmee laat je de keuze over aan de rest van Nederland, wat een geheel rationele keuze kan zijn. Een vaak gehoorde kritiek is dat 'als je niet stemt, je ook je mond moet houden'. Dit geldt natuurlijk alleen als je geen belangstelling hebt in politiek en geen interesse hebt om je te verdiepen in de standpunten van de partijen.

Referenties
1. Interesse voor politiek, CBS, 2001
2. Stemmen of niet stemmen, CBS, 2002

Geen opmerkingen:

Een reactie posten